Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı’nda iki doktor öğretim üyesi, üç fizyoterapist, dört fizik tedavi teknikeri ve iki fizik tedavi klinik sekreteri ve dört yataklı servis hemşiresi olarak hizmet verilmektedir

Bel ve boyun fıtıkları, diz kalça omurga  kireçlenmeleri  takip ve tedavisi omuz dirsek diz ve ayak bileği kas yaralanmaları (tendinit, bursit, epikondilit), beyin felci (inme), omurilik felci (spinal kord hasarı), yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), Romatoid artrit ve Ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, ameliyat sonrası ağrı ve hareket kısıtlılığı , ateşli hastalıklar sonrası çocuk grubu felçler (serebral palsi), yüz felci (fasiyal paralizi), kırık sonrası gelişen hareket kısıtlılığı ve el yaralanmalarının tanı, takip ve rehabilitasyonları  yapılmaktadır.

Fizik tedavi ünitesinde yapılan uygulamalar

1-Elektroterapi  ağrı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak ve vücut fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla TENS, Elektrostimulasyon, Ultrason, Lazer, ESWT, pnömotik kompresyon ve biyometrik denge ölçüm    cihazları kullanılmaktadır.

2-Birebir rehabilitasyon egzersizleri ve fizyoterapi uygulamaları Hekimlerimizin muayenesi sonucu tanısı konulan ve fizyoterapistlerimiz eşliğinde fizyoterapi uygulamaları gereksinimi belirlenenen hastalar fizyoterapistlerce eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri, kas kuvvetlendirme (progressifreziztif ) egzersizleri, nörolojik rehabilitasyon( brunstrom ve bobath tekniği, denge koordinasyon egzersizleri ) El beceri egzersizleri, Bandajlama teknikleri (rijit ve kinesiotaping), yürüyüş egzersizleri ve solunum egzersizleri uygulanmaktadır.

3- Yürüme robotu tedavisi Yürüme robotu, yürüme yeteneğini kaybetmiş ya da denge

problemi nedeniyle yürüyemeyen, güçlükle yürüyebilen kişilerde normal yürümeyi ritmik bir biçimde ve çok tekrarla yaptıran ileri teknoloji ürünü bir cihazdır. İnme (Beyin Felci), omurilik felci, serebral palsi, travmatik beyin hasarı, parkinson hastalığı, multipl skleroz, transvers miyelit, Guillan Barre sendromu hastalıkları sonrasında rehabilitasyon programının bir parçası olarak kullanılabilir. Bu cihazla yapılan tedavilerde normal tedavi programlarına göre çok kısa zamanda çok yoğun bir yürüme egzersizi yapılabilmekte bu da tedavi süresini kısaltmaktadır. Ayrıca cihazın sensörleri sayesinde hastanın hangi kaslarında daha çok güçsüzlük olduğu saptanabilmekte ve o kasların daha fazla güçlendirilmesi sağlanabilmektedir. Ayrıca hasta yürürken elleriyle de karşısındaki ekranda bir takım görevleri yerine getirdiğinden el göz koordinasyonunun da gelişmesine yardımcı olur. Kliniğimizde walkbot marka yürüme robotu kullanılmaktadır

Fizik tedavi polikliniğinde yapılan uygulamalar

1-Tetik nokta, kuru iğneleme ve eklem içi enjeksiyon teknikleri: tetik nokta içine lokal anestezik ilaç enjekte etme esasına dayanantetik nokta enjeksiyonu ile miyofasiyal ağrı ve teknik noktalarda başarılıdır ve hızlı bir iyileşme sağlar. Kuru iğneleme tekniğinde ise ilaç kullanılmadan tetik nokta içine iğne batırılarak tedavi sağlanır. Diz ve omuz eklem içi enjeksiyonları ise kireçlenme, dejenerasyon ve eklem zedelenmeleri durumlarında kullanılmaktadır.

2-PRP (Trombositten Zengin Plazma Enjeksiyonu) Enjeksiyonu tedavisi ilegonartroz, menisküs, bağ yaralanmaları, omuz problemleri, topuk dikeni, sinir sıkışması gibi kas iskelet sistemi problemleri tedavi edilir. PRP tedavi yönteminde hastanın kanı özel tüplere alınır ve santrifüj işleminden geçirilir. Kanın trombositten zengin sarı renkli plazma sıvısı, diz eklemi içine 2-4 ml kadar, 2 hafta arayla üç kez uygulanır. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme başlar ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre 3 ay-12 ay arasında devam eder. Oldukça konforlu bir yöntem olan PRP günümüzde giderek daha fazla hasta tarafından tercih edilmektedir.

3-Ağrı Mezoterapisi Ağrı mezoterapisi ile kas ve eklem ağrısı, menisküs, tetik parmak, bağ yaralanmaları, zona, aşil tendon problemleri tedavi edilir. Ağrı mezoterapisinde ilaç karışımları, belirli yöntemler ile cilt içine mikro şekilde çok düşük dozlarda uygulanması, yavaş emlim sonucunda bölgede uzun süre kalarak etki göstermesi hedeflenen uygulamadır. Mezoterapi işleminde genellikle 4mm boyutunda ve çok ince iğne ucuna sahip enjektörler kullanılmaktadır. O nedenle işlem diğer birçok yönteme göre daha az acılıdır.

4-Ozon terapi Ozon gazı kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Tıbbi ozon, doğal ozondan farklıdır; saf ozonla saf oksijenin belli oranda karıştırılmasıyla oluşur. Bağışıklık sistemi regülasyonu, metabolizma hızlandırma, dolaşımı destekleme, vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmalarına destek olma ve antimikrobiyal etkileri mevcuttur. Diabetesmellütus, RomatoidArtrit, Fibromiyalji, Dolaşım bozuklukları, Aleerjik hastalıklar, Gut hastalığı, Kronik yorgunluk sendromu, Kas iskelet sistemi ve omurga rahatsızlıklarında tedavi aracı olarak majör, minör, intraartriküler, intramuskuler teknikler ile uygulanır.

5-Kupa tedavisi (Hacamat) Tamamlayıcı ve geleneksel tedaviuygulamalarından olan kupa tedavisi en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Kupa tedavisi farklışekillerde uygulanmakla birlikte temel olarak yaş ve kuru kupa tedavisi olarakyapılmaktadır. Her iki uygulamada da kupalar negatif basınç oluşturarak cildeyerleştirilmekte, yaş kupa tedavisinde (YKT) cilde çizikler atılarak kan dışarıalınmaktadır. Bel ve boyun fıtığı tedavisinde, yumuşak doku romatizmasında, non spesifik bel ve boyun ağrılarında, migren tedavisinde, astım ve alerjik rinit tedavisinde kullanılmaktadır.

6-Proloterapi zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, hasarlanmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, ligament ve eklemlere hücre ve doku yenileyici çözeltilerin enjeksiyonu ile bu dokularda yenilenme, çoğalma oluşturarak bu dokuların yenilenmesini ve eski gücüne kavuşmasını hedefleyen bir tedavidir. Tendon ve bağlarda görülen uzun süreli ağrılar, yumuşak doku ödemi (bursit) ve kireçlenmeler, bel ağrıları, boyun ağrıları, sırt ağrıları, topuk dikeni, ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar, kuyruk sokumu ağrısı, menüsküs yıpranmaları, diz ağrıları, tenisçi ve golfçü dirseği, donuk omuz, omuz sıkışma sendromunda uygulanır.

Doktorlarımız:

© 2011- 2024 Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
JoomShaper